maandag 7 januari 2013

Zachte steen

Beeldhouwen en boetseren | Zachte steen


Zachte steen is afkomstig uit afzettingen


In de wereld van beeldhouwkunst hebben kunstenaars door de eeuwen heen een breed scala aan materialen gebruikt om hun creatieve visie tot leven te brengen om die weer over te brengen aan de bewonderaars van hun kunst. Eén categorie van steensoorten die de aandacht trekt van zowel beginnende als ervaren beeldhouwers zijn de zachte steensoorten. Deze materialen zijn aanzienlijk minder duurzaam dan de harde steensoorten. Denk bijvoorbeeld aan graniet of basalt, waarbij de oorzaak voor ligt bij het ontstaan van de verschillende steensoorten. 

Zachte steen of metamorfe steen is ontstaan uit een volgend proces van het ontstaan van afzettingsgesteente (zie ook: middelharde steen). De sedimentatielagen zijn blootgesteld aan enorme druk en hitte en door een chemische reactie kristalliseert het sediment, waardoor ondermeer marmer ontstaat.

Marmer is een goed voorbeeld van zachte steen

Marmer werd vroeger veel gebruikt voor sanitair en het aankleden van badkamers ets. Omdat het poreuze materiaal moeilijk schoon te houden is, wordt het voor sanitair nauwelijks meer gebruikt. Ook als vloer komen we het niet veel meer tegen, zeker niet bij nieuwe toepassingen. Alleen in klassieke panden willen we marmer nog wel eens tegenkomen

Marmer is kwetsbaar en lastig te bewerken

Marmer is naast dit praktische gebruik een van de meest bekende en gewaardeerde steensoorten in de beeldhouwkunst. Het staat bekend om zijn onmiskenbare elegantie en verfijning. Marmer is na enige oefening op zich wel gemakkelijk te bewerken en kan worden gevormd tot de meest gedetailleerde sculpturen. Het grote probleem van marmer voor beginners is dat het te snel splijt. Daarom is marmer voor beginners niet echt aan te raden.

Marmer heeft een gladde textuur en is verkrijgbaar in een scala van kleuren, waardoor beeldhouwers een breed palet hebben om mee te werken. Beroemde werken zoals "De David" van Michelangelo en "Venus de Milo" zijn gemaakt van marmer.

Speksteen voor beginners met zachte steen

Speksteen is een zachte steensoort die bekend staat om zijn zachtheid en tactiele kwaliteiten. Het voelt zacht aan en kan gemakkelijk met eenvoudige gereedschappen worden bewerkt. Speksteen varieert in kleur van lichtgrijs tot diep zwart, en soms vertoont het prachtige aders en patronen. Kunstenaars waarderen speksteen vanwege zijn warmte en de mogelijkheid om gedetailleerde figuratieve sculpturen te creëren. De sculpturen voelen vaak fluweelachtig aan en nodigen uit tot aanraking.
Speksteen is gemakkelijk te bewerken met eenvoudige gereedschappen.


Albast is de doorzichtige schoonheid

Albast is een zachte steensoort met een unieke eigenschap: Albast is doorschijnend. Dit maakt het mogelijk voor beeldhouwers om met licht te spelen. Er zijn verbazingwekkende effecten te creëren. Albast is meestal wit of licht van kleur en heeft een zachte textuur, waardoor het ideaal is voor het maken van beelden met delicate details. Kunstenaars kunnen sculpturen maken die lijken te gloeien wanneer ze van binnenuit worden verlicht.

Kalksteen is betaalbaar voor iedereen

Kalksteen is een veelzijdige en betaalbare zachte steensoort die in verschillende kleuren en texturen voorkomt. Het is relatief gemakkelijk te bewerken en biedt beeldhouwers de mogelijkheid om zowel abstracte als realistische werken te creëren. Kalksteen wordt vaak gebruikt voor buitenbeeldhouwwerken vanwege zijn weerbestendigheid.

Serpentijn staat als levendige steen bekend

Serpentijn is een zachte steensoort met een rijke geschiedenis in de beeldhouwkunst. Het werd vooral in Afrika en Zuid-Amerika veel gebruikt. Serpentijn staat bekend om zijn levendige kleuren en patronen, variërend van groen en rood tot bruin en zwart. Serpentijn is geliefd vanwege de organische vormen die eruit kunnen voortvloeien. Kunstenaars kunnen de natuurlijke vormen van de steen volgen om abstracte en figuratieve sculpturen te creëren.

De juiste materiaalkeuze is van belang

In de wereld van beeldhouwkunst is de keuze van steensoort een cruciale beslissing voor kunstenaars. De genoemde zachte steensoorten, ondanks hun kwetsbaarheid, bieden beeldhouwers de kans om met een breed scala aan texturen, kleuren en tactiele ervaringen te werken. Elk van deze steensoorten heeft zijn eigen unieke eigenschappen en uitdagingen, maar ze belonen kunstenaars met de mogelijkheid om hun creatieve visie tot leven te brengen. Het bewerken van steen wordt met deze variaties voor iedereen haalbaar. Maar een andere stenige vorm die tegen zachte steen aanleunt, al wordt deze heel anders vervaardigd, is keramiek.

Keramiek

Onder: zomaar een hoekje met potjes bij Galerie de Pomp in Warmond: Dit moet je natuurlijk eerder keramiek noemen


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje