maandag 7 januari 2013

IJzerzaagjes in de beeldende kunst

Beeldhouwen en boetseren | IJzerzaagjes


IJzerzaagjes worden bij beeldhouwen regelmatig gebruikt


Een ijzerzaagje is een praktisch hulpmiddel om bijvoorbeeld in gips of andere zachte steensoorten ronde vormen aan te brengen.

Dit zagen werkt uiteraard alleen bij zachte steensoorten, want bij een harde steen zal het ijzerzaagje al na enkele zaagbewegingen bot en daarmee onbruikbaar zijn.

De zaagjes zijn zeker niet exclusief voor de artistieke wereld koop je los in een gereedschapszaak of een bouwmarkt. Ze horen in een speciale beugel bevestigd te worden die de vrij kwetsbare zaagjes op spanning houdt.

Beeldje geboetseerd van kit zoals deze door loodgieters wordt gebruikt.
Beeldje geboetseerd van kit zoals deze door loodgieters wordt gebruikt.




Tips voor veilig gebruik van ijzerzaagjes


Het correct en veilig gebruiken van ijzerzaagjes is cruciaal om ongelukken te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke tips:

Beschermende uitrusting
Draag altijd oogbescherming en handschoenen om jezelf te beschermen tegen rondvliegende metaalsplinters die van het zaagje af kunnen springen.

Zorg altijd voor een goede grip
Houd het zaagblad stevig vast en zorg voor een goede grip op het handvat om slippen te voorkomen.

Juiste spanning van het zaagblad
Zorg ervoor dat het zaagblad goed is aangespannen voordat je begint te zagen. Een te losse spanning kan leiden tot breuk.

Smering van het zaagblad
Gebruik in voorkomende gevallen waar de zaag snel vastloopt een smeermiddel, zoals snijolie, om wrijving te verminderen en de levensduur van het zaagblad te verlengen.

Geschikte snelheid
Bij elektrische ijzerzaagmachines, pas de zaagsnelheid aan op basis van het type metaal en de dikte ervan. Ze werken snel en minder vermoeiend maar voor artistiek werk zullen ze waarschijnlijk toch te snel gaan.

De verschillende types ijzerzaagjes


IJzerzaagjes zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, elk ontworpen voor specifieke taken. De meest voorkomende types zijn:

Handzaagjes
Dit zijn de traditionele ijzerzaagjes met een handvat aan één uiteinde en een dun, flexibel zaagblad. Ze zijn ideaal voor precisiewerk. Je kunt er met voldoende handigheid zowel recht als in bochten zagen. We zien ook modellen met een beugel waar het zaagblad tussen de uiteinden van de beugel is gemonteerd.  Naast metaalzaagjes kun je er ook speciale zaagjes voor het zagen van keramiek in plaatsen. Deze zijn nog geschikter voor steenachtig materiaal. Maar het levert wel een veel bredere zaagsnede op als bij het gebruik van echte ijzerzaagjes

Metaalzaagmachines
Deze elektrische machines maken gebruik van speciale ijzerzaagjes die snel en nauwkeurig door metalen materialen kunnen snijden. Ze zijn vooral handig voor grotere projecten en professioneel gebruik. Voor artistiek werk gaat het vaak te snel en te lomp.

Mini ijzerzaagjes
Deze kleine zaagjes, ook wel juwelierszaagjes genoemd, zijn perfect voor fijn detailwerk, zoals sieraden maken of modelbouw.

Zaagtechniek

Begin met langzame, geleidelijke bewegingen en breng geleidelijk meer druk uit om het materiaal te snijden. Vermijd te veel druk, want dit kan het zaagblad beschadigen of snel bot maken.

Onderhoud

Houd het zaagblad schoon en scherp. Vervang het zaagblad als het versleten is.

 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje